BUSTOUR 2015 GÖTTİNGEN

P1040897

//// deutsch unten… ////
Almanya çapında yaptığımız otobüs turu eyleminin Göttingen durağına, önceden anlaştığımız üzere zamanında geldik. İnsanlar yorgun olduğu için her sabah yola çıkmakta biraz gecikiyorduk ama bugün zamanında kalktık çünkü akşamki toplantıda zamanında yetişmek zorunda olduğumuzu konuşmuştuk.
Göttingen’de gene bir derneğe konuk olduk. Derneğin bahçesine arabalarımızla girdiğimizde, kalabalık bir insan topluluğu bizim geçmemiz için bir insan koridoru oluşturmuştu. Çok sayıda insan hazır beklediği için sevindik elbette.
Göttingen’deki aktivistler deneyimli. Birçoğunu daha önceki eylemlerden tanıyoruz. Burada gerçekleştireceğimiz programı yazılı olarak çıkartmışlar. İlk geldiğimizde yemek yedik. Hemen ardından program başladı. Önce kısa bir tanışma girişi yaptık, ardından kısa olan filmimizi gösterdik. Bazı aktivistler daha önceden bu filmi izlemişler. Yazılarımızı da okuyorlarmış.
Toplantıda, eylemimize yeni katılmış olan kadın arkadaşlar konuşmalar yaptılar. Kadınların mülteci kamplarında maruz kaldıkları çifte sıkıntıya parmak bastılar.
Toplantının ardından üç gruba ayrılarak küçük toplantılar yaptılar. Bir grupta sadece mülteciler, diğer grupta sadece mülteci ve göçmen kadınlar diğerinde de destekleyiciler yer aldılar. Her küçük grup kendi içinde ayrıntılı olarak tartıştılar. Bu küçük gruplar halinde tartışmanın ardından akşam yemeğini yedik. Yemekten sonra da gene hep bir araya gelerek büyük toplantıya devam ettik. Her küçük grup kendi içinde yaptığı tartışma planlamaları büyük toplantılda anlattılar.


Göttingen’de toplantıya katılanların çoğu destekleyicilerden oluşuyordu fazla mülteci yoktu. Burada mülteci sorunları ile ilgili olarak çalışma yürütenler ayda bir kere toplanıyorlar. Bu aylık toplantıya bazı mülteciler geliyorlar ancak mülteciler tarafından fazla bir katılım olmuyor. Burdaki aktivistler bizim getirdiğimiz sokak direnişi deneyimiyle belki buranın havasının değişebileceğini söylediler.
Daha önceki yazı dizilerinde de söyledik. Mülteci kamplarında yaşayan mültecilerin kendiliğinden sokağa çıkacağını beklemek boşuna bir bekleyiştir. İradi bir müdehale, sistemli bir çalışma yürütmeden buralardaki mültecilerin kendi kendine bilinçlenip hakları ve özgürlükleri için mücadele vermelerini bekleyemeyiz. Kamplarda kurulmuş olan kontrol ve korkutma sistemi buna olanak tanımadığı gibi, mültecilerin geldikleri topraklarda yaşadıkları travmalar, yollarda yaşadıkları travmalar ve politik bir alt yapıya sahip olmamaları bu durumu zorlaştırıyor.
Göttingen’deki toplantıya Kassel’den de gelenler olmuştu. Otobüs turunun sonucunda düzenlemeyi planladığımız mülteci konferansına Kassel ve Göttingen’den de katılmak isteyenlerin olduğunu duyduk burda.
Otobüs turuna katılmak isteyenlerin sayısı çoğaldı ama bizim sürücüye ve arabalara ihtiyacımız var. Göttingen’de yaptığımız toplantıda iki kadın berline kadar araba sürebileceklerini söylediler. Darmschdat’dan gelen arkadaşımız da arabasını bize bıraktı ve benzin bağışında bulundu.
Yaşasın İnsanlaşma Ve Ortaklaşma Mücadelemiz
10.05.2015
Turgay ulu

Wie geplant haben wir mit der Bustour, die wir quer durch Deutschland machen, die Station Göttingen erreicht. Weil die Leute davon müde sind, jeden Morgen wieder aufzubrechen, kamen wir die letzten Male etwas in Verzug: Heute sind wir jedoch rechtzeitig gewesen, weil wir besprochen haben, dass wir die Versammlung am Abend erreichen müssen.

In Göttingen sind wir wieder bei einem Verein zu Gast gewesen. Als wir mit unseren Autos in den Garten des Vereins fuhren, bildeten die vielen versammelten Leute einen Korridor, damit wir passieren konnten. Natürlich haben wir es sehr gemocht, dass so viele Leute bereits auf uns gewartet haben.

Die Aktivist_innen aus Göttingen sind sehr erfahren. Viele von ihnen kannten wir schon von vorherigen Aktionen. Sie hatten ein schriftliches Programm verteilt, über unsere Aktivitäten, die wir hier verwirklicht haben.

Zunächst haben wir zusammen gegessen. Sofort danach hat das Programm angefangen. Nach einem kurzen Kennenlernen haben wir unseren Kurzfilm gezeigt. Einige Aktivist_innen hatten den Film zuvor schon gesehen. Sie hatten auch unsere Texte gelesen. Unsere Freundinnen, die neu zu uns gestoßen waren, haben auf der Versammlung das Wort ergriffen. Sie haben betont, dass die Frauen in den Lagern doppelt so vielen Problemen ausgesetzt sind.

Nach der Versammlung haben sie sich in drei Gruppen geteilt und kleine Versammlungen gemacht. In einer Gruppe waren nur Geflüchtete, in der anderen waren nur geflüchtete und migrantische Frauen und in der anderen auch Supporter_innen. Jede Gruppe hat die Details selbst unter sich diskutiert. Nach dem Essen sind wir wieder zusammen gekommen und haben mit der großen Versammlung weiter gemacht. Jede kleine Gruppe hat, das was sie in ihrer Gruppe diskutiert und geplant hat, in die große Gruppe getragen.

Der Großteil der Teilnehmenden in Göttingen bildete sich aus Supporter_innen, es gab wenig Geflüchtete. Die, die sich hier für die Probleme der Geflüchteten interessieren, versammeln sich einmal im Monat. Zu diesen monatlich stattfindenden Versammlungen kommen manchmal Geflüchtete, aber insgesamt wenige. Die Aktivist_innen von hier haben gesagt, dass sich mit den Erfahrungen des Straßenkampfes, den wir gebracht haben, vielleicht die Atmosphäre ändern könnte. Wir erwähnten auch die vorherigen Schriftenreihen.

Es ist unnütz zu erwarten, dass die Geflüchteten, die in den Lagern leben, von selbst auf die Straße gehen. Wir können nicht warten, dass die hiesigen Flüchtlinge für ihre Freiheit und ihre Rechte kämpfen und sich selbst bewusst werden ohne eine systematische Arbeit zu machen, einen willentlichen Kampf zu führen. Diese Situation wird durch das in den Lagern gegründete Kontroll- und Einschüchterungssystem, durch die Traumas, die die Flüchtlinge in ihren Herkunftsländern und auf ihrer Flucht erlebt haben sowie dadurch, dass sie  keine politische Infrastruktur haben, noch erschwert.

Bei der Göttinger Versammlung gab es auch Leute, die aus Kassel gekommen sind.

An der im Anschluss an die Bustour von uns geplanten Geflüchtetenkonferenz, möchten auch Menschen aus Kassel und Göttingen teilnehmen.

Die Zahl derjenigen, die an der Bustour teilnehmen möchten hat zugenommen, aber wir brauchen Fahrer_innen und Autos. Bei der Versammlung, die wir in Göttingen gemacht haben, haben zwei Frauen gesagt, dass sie bis Berlin fahren können. Unsere Freund_innen aus Darmstadt haben uns auch ihr Auto überlassen und es gab eine Benzinspende.

Es leben unsere Kämpfe für Humanisierung und Vergemeinschaftung!