İNSEL 36 BİR ADA HİKAYESİ ORANİENPLATZ

İNSEL 36 BİR ADA HİKAYESİ ORANİENPLATZ
Mülteci otobüs turu 2015’i tamamladıktan sonraki gün,P1030923P1030924 yeniden iki kişilik delege olarak Göttingen şehrine gittik. Dün Göttingen’de bir film gösterimi vardı. Bu filmden sonra yapılacak tartışma programı için davet edilmiştik. Filmin adı İNSEL 36 (ADA 36) idi. İnsel 36, bizim direniş kampımız olan Oraninplatz’ı konu edinen bir film. Filmin yönetmeni, daha önce bir süre Oranienplatz’a gelmiş ve bizimle birlikte geçtiğimiz yillarda düzenlediğimiz devrimci otobüs turuna katılmıştı.
İnsel 36, Oranienplatz’daki gündelik hayatı, mültecilerin kaçış hikayelerini ve bizim hareketin bir kesitini sunuyor izleyiciye. Aslında daha önce biz eylemlerimizle ilgili olarak bazı filmler yapmıştık. Bu filmler daha çok parça parça olmuştu. Yanızca otobüs turu, ya da yalnızca yürüyüşü konu alıyordu. İnsel 36, biraz daha bütünsel olarak işliyor kunuyu. Tamamen doğal çekimler, hiç kimse rol yapmıyor. Hiçbir oyuncu bu filmde yer almıyor. Biz eylemcilerin doğal hayatı söz konusu olan.
Devrimci mülteci hareketinde yer alan kadın yoldaşımız bu filmde öne çıkartılmış. İyi de olmuş çünkü hareketimizde kadın direnişçi sayısı yok denecek kadar az.
Bu film bir ada hikayesi. Gerçekten de Oraninplatz’daki çadır mahalle kentin içinde bir ada görünümündeydi. Bu adanın etrafında başka bir hayat yaşanıyordu. Oranienplatz’ın içinde başka bir hayat yaşanıyordu. Ada ve etrafındaki yaşamn arasında çelişkiler ya da uçurumlar vardı. Filmde bu çelişkiler de yansıtılabilmiş. Birbiirinden rahatsız olan iki hayat. Oranienplatz’ın etrafında yaşayan insanlar bizim kokumuzdan, farelerimizden, kirliliğimizden rahatsız oluyordu. Bizde etrafımızdaki yüksek apartmanlarda yaşayanların parfüm kokularından, yemek kokularından, temiz ve rahat hayatlarından rahatsız oluyorduk. Bu çelişki doğal olarak aramızda çatışma doğuruyordu. Çelişkinin nedenleri ortadan kalkmadan bu çatışma devam edecek.
Aslında Almanya’da var olan, kentlerin dışına kurulmuş mülteci kamplarındaki hayatı biz şehrin göbeğine taşıyarak görünür bir ada oluşturmuştuk. Bu adada ortak bir hayat sürdürüyorduk. Devletin bize reva gördüğü izolasyon sistemini bu şekilde kırıp başka bir hayatın mümkünlüğünü kanıtlıyorduk.
İnsel 36 filminden sonra direnişimiz hakkında bize yöneltilen soruları yanıtladık. Filmi izlemeye gelenlerin sayısı kalabalıktı. İnsanlar daha çok direnişe nasıl destek sunabileceklerini soruyorlardı. Filmde hüzünlendiren ve güldüren sahneler iç içeydi. Biz de eski günlerimizi yeniden izleyerek duygusal anlar yaşadık. Aynı zamanda bu izolasyonu kırmayı bir ölçüde başardığımız için gururlandık.
İnsel 36 filmi şimdi Avrupa’nın değişik ülkelerinde sinamalarda gösteriliyor. Yakın zamanda İzmir’deki sinamalarda da gösterilecek. Filmin yönetmeni, Amsterdam’da filmi gösterirken bağımsız iletişim ağı sitesi kendisiyle bir röportaj yapmıştı.
Yaşasın İnsanlaşma Ve Ortaklaşma Mücadelemiz
15.05.2015
Turgay Ulu
Göttingen

.